Mai2 akak2, adik2, abang2....buat resepi ni di petang hari..simple je ni....bahan-bhana pun yang basic punyer...senang dapat...hehehe....
SELAMAT MENCUBA!
Kuih Tepung Bunga |
- Bahan-bahan :
> Tepung pulut
> Gula
> Telur ayam
- Cara-cara :
- Cari 1 bekas untuk dibuat adunan khas untuk tepung pulut. Masukkan air ikut suka suki anda tapi jangan biarkan adunan anda tu cair seperti nak buat
lempanglempeng. Cukup sekadar adunan tu pejal sedikit ( tak cair n tak jugak pejal sgt, okeyy?? ) - Pecahkan 2 or 3 biji telur. Lepas tu,kacau macam nak buat telur dadar 2.
- Lepas 2, gentel-gentel adunan (tepung pulut) n then penyet-penyetla ckit (jadi leper cikit)
- Celupkan yang "dipenyet-penyet" tadi ke dalam telur yang sudah ciap menanti. =p
- Panaskan kuali dengan minyak
sapimasak, lepas tu gorengla. - Bila dah nampak kekuningan 2, angkat n letak pada suatu bekas untuk disejat minyaknya.
- Tepung bunga yang ciap digoreng, digaul bersama-sama dengan gula n taaaraaa...da ciap!!
p/s : maafla ye kalau saya gunakan bahasa rojak ni..maklum jela..tak pandai macam chef2 yang pakar diluaq sane...hehhehe =p
0 comments:
Post a Comment